Куди інвестувати гроші, купівля квартири під здачу чи готельний номер у Карпатах?

Маю вільні кошти, хочу вкласти у нерухомість для пасивного доходу, але ніяк не визначуся із напрямком. Обираю між покупкою однокімнатної квартири в Києві під оренду чи купівлею номера в апарт-готелі в Карпатах. З квартирою все зрозуміло і звично, а от щодо гір є сумніви через сезонність. Хто вже прораховував реальну окупність цих варіантів, що зараз вигідніше?

Galet

Member
З квартирами в столиці зараз капіталізація майже стоїть на місці, а чистий дохід після вирахування ремонтів і простоїв ледь дотягує до 5% річних. Плюс постійна пасивна агресія з орендарями, комуналкою та амортизацією техніки. У Карпатах дохідність вища, але там треба ретельно обирати локацію та бренд оператора, щоб не пролетіти з завантаженістю у міжсезоння.

Маю досвід і там, і там, тому можу порівняти тверезо. Квартира під здачу це занадто багато особистої операційки, якщо займатися самому, або мінус відсоток агенції. Готельний номер у хорошому комплексі виграє за рахунок того, що всі питання сервісу та пошуку клієнтів закриває управляюча компанія. Головне не брати поодинокі котеджі без інфраструктури, бо вони пустують місяцями. Інвестувати треба виключно у великі масштабні проєкти, де є генератори, власні басейни, спа та розваги для відпочиваючих.

hepaka

Member
Маю вільні кошти, хочу вкласти у нерухомість для пасивного доходу, але ніяк не визначуся із напрямком. Обираю між покупкою однокімнатної квартири в Києві під оренду чи купівлею номера в апарт-готелі в Карпатах. З квартирою все зрозуміло і звично, а от щодо гір є сумніви через сезонність. Хто вже прораховував реальну окупність цих варіантів, що зараз вигідніше?

Особисто я повністю вивів капітал із житлової елітки у Києві та переорієнтувався на рекреаційну інфраструктуру, бо за нею майбутнє. Раджу дивитися на великі курорти, які будуються за моделлю всесезонності, щоб обійти проблему спаду турпотоку восени та навесні. Зараз якраз відстежую хід будівництва масштабного туристичного кластера у Славському, там дуже серйозний підхід до інфраструктури, роблять величезну зону засніження, витяги та великі спа-комплекси. Орієнтуюся суто на факти, регулярно переглядаю офіційні новини Goro Development https://goro-development.com/news/ де вони чітко розписують динаміку продажів номерів і терміни запуску перших готельних ліній. У таких великих об'єктах капіталізація росте вже на етапі зведення, а завантаження за рахунок єдиного оператора очікується стабільно високим.
Для пасивного інвестора це значно безпечніше та вигідніше, ніж бігати за мешканцями київських хрущовок чи новобудов через заборгованість по лічильниках.

Сверху